HU | RO | EN

Fapados Kultúr Kávézó

Ajándékozz kávét Karácsonyra!

A kávé mindig jó választás, válogass termékeink közül:

 

1
Adj kávét Karácsonyra!

2
Semiramis kézműves kávék: COLUMBIA, EL SALVADOR, INDIAN PLANTATION, GUINEEA SIGRI, ETHIOPIA YIRGACHEFFE, COLOMBIA DECAFF- 250 GR; ETHIOPIA SIDAMO, BRAZIL PICO MIRANTE - 500 GR

2
PRIMOKKA TASTY COFEE: IRISH CREAM, CARAMEL, VANILLA

2
OrienTea különböző összetételű teák (zöld, fekete, rooibos, gyógynövény)

2
Kávé drazsé

2
💯 Pure Cocoa, MONBANA Tresor Blanc, MONBANA 35% Cocoa Tresor Chocolate

2
Easy To Go Eco-friendly Cups

2
Teás csésze és szűrő

2
Bialetti kávéörlő

2
Bialetti French Press

 

SemiramiS
– a kávé élvezete-

Mitől különleges?

Mára talán már minden kávé ínyenc ismeri az angolszász „Specialty kávé” elnevezést, amit magyarul a legtalálóbban a „Manufakturális kávé” kifejezés jelöl.

A kávébab örökzöld bokron vagy fán terem, trópusi vagy szubtrópusi környezetben. A fa finom jázminillatú virágokat hoz, gyümölcsét pedig „cseresznyének” nevezik. Mindegyik cseresznye belsejében , gyümölcshústól és héjtól védetten, két kávébab lapul. Minthogy egy font pörkölt kávé elkészítéséhez hozzávetőleg négyezer babra van szükség, kevés árucikk igényel ennyi gondoskodást. (Nagy Kávé Enciklopédia, Jószöveg Műhely kiadó, 2004.)

Mi a különbség az ipari és a manufakturális, avagy kézműves kávé között?

Egy hasonlattal élve, mondhatjuk, hogy ugyanaz, ami a vekni és a kiváló búzából, falusi kemencében sütött, meleg házikenyér között. Friss, tiszta, jó minőségű, kisebb mennyiségben készítve. A SemirámiS kávét egy kis manufaktúra gondosan kiválasztott és frissen pörkölt kávébabból készíti, Nagyváradon. Ennek köszönhető, hogy kellemes aromájú és markáns vagy éppen lágy ízvilágú kávéinak fogyasztása bárki számára különleges élményt nyújt. Várad a magyar kávétörténelemben is fontos szerepet játszik, hiszen, ahogyan egy monda tartja, ott említették először a kávét: Thököly fejedelmet vendégül látta a váradi pasa. Ebéd után a fejedelem sietve távozott volna, mire az egyik janicsáraga így szólt utána: „Ne siess uram, hátra van még a feketeleves!” (www.douweegberts.hu)

Tehát, a kávé kultúrája igencsak hosszan visszanyúlik történelmünkben, termesztése, pörkölése, de fogyasztása is, művészet. Napjainkban pedig megvan a döntés lehetősége, miszerint vagy időt szánunk magunkra a megfelelő kávéital kiválasztásához és fogyasztásához, vagy rábízzuk azt a véletlenre. A Fapados KultúrCafé kínálatában kétféle ízvilágú kávé szerepel: az Etiópiából származó Etiopia Sidamo és nicaraguai Nicaragua Red Caturra, mindkettő Arabica kávébabból készült.

Az Arabica kávébabról…

Magaslatokon nő, hegyi fennsíkokon vagy vulkanikus eredetű hegyoldalakban, 1000-2000 m magasan, ahol évente 150-200 cm eső esik, s ahol az enyhe napokat, hűvös éjszakák követik. Az arabicafák az esős évszak után borulnak virágba, ezután nagyjából kilenc hónapra van szükségük ahhoz, hogy megérleljék gyümölcseiket. Egy átlagos arabica évente nagyjból, kevesebb, mint 5 kg gyümölcsöt hoz, amiből hozzávetőlegesen 1 kg. kávébab szemezhető ki. Az arabicát a világ minden részén nagyrészt „mosott” nedves eljárással takarítják be, s a robustánál nagyobb, hosszabb, laposabb és kevesebb koffeint tartalmazó babszemek íze finomabb és savasabb. Arabica fajtából kerül ki a világ kávétermelésének mintegy 70 százaléka. Ám, ezt a fajtát nehezebb termeszteni, kényesebb, jobban ki van téve a növénybetegségeknek, a kártevőknek és a fagykároknak, ezért az ára is magasabb.

Az Etiopia Sidamo kávé közepesen testes, édeskés ízéről ismert, aromájában enyhén pikáns. Termesztése 1700 és 2000 m magasságban történik, így a nedves közeg lágy aromát biztosít a baboknak, dél Etiópia egyik legkiválóbb minőségű kávéjaként van számontartva. Savasságának tisztasága és zamatát virágillatú jegyek teszik teljessé, néhol megjelenő pörkölt dió és kókusz beütéssel. Utóízében élénk, erdei gyümölcsös vagy vörösbor jelleget ölt.

A Nicaragua Red Caturra magában hordozza a középamerikai kávék jellegzetességeit, habár savasságát tekintve, lágyabb e térségből származó társainál. Nedves közegű feldolgozással készül, testessége középtől a teljesig terjed, kiemelkedően könnyed savassággal. Gazdag aromája, édeskés, kiegyensúlyozott ízekre bomlik, zamata a mogyoróéra emlékeztet, vaníliai nüánsszal.

A kávézás öröméért, Tied a választás lehetősége…

 

 
02 uz volgye valea uzului 2019 05 12

 
Fapados

 
02 uz volgye valea uzului 2019 05 12

 
02 uz volgye valea uzului 2019 05 12

fapados terkep

fapados fbfapados fbfapados fb

Copyright © 2020 | Fapados Kultúr Café

Design: CSÍKI Csaba | Webfejlesztés: Digital Studio